Wednesday, April 14, 2010

Wajah kita direnung 70kali sehari

" Seandainya manusia sedar hakikat bahawa mereka sebenarnya sentiasa diperhatikan oleh malaikat maut saban hari, nescaya mereka tidak akan lalai daripada mengingati mati.."

Memang tiada siapa pun dapat menduga bila saat kematian kita akan tiba. Sebab itu ramai yang masih leka dan tiada persediaan menanti saat kematian kita yang bakal tiba..

Allah berfirman yang bermaksud " Setiap yang hidup akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan, dan kepada Kamilah kamu akan kembali." (Al-Anbiya' , 35)

Rasulullah s.a.w bersabda " Bahawa malaikat maut memerhatikan wajah manusia dimuka bumi ini 70kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang bergelak ketawa. Maka berkata Izrail " Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa" (riwayat oleh Abdullah bin Abbas r.a)

Ajal tidak mengenal sesiapa, sama ada mereka itu tua muda miskin kaya sihat mahupun sakit. Rasulullah s.a.w juga ada menjelaskan dalam hadisnya bahawa kesakitan ketika hampir mati itu seperti ditetak 100kali dengan pedang tajam atau seperti dikoyak kulitnya dari daging ketika hidup-hidup.

Rasulullah s.a.w bersabda, " Bahawa roh orang mukmin akan ditarik oleh Izrail dari jasadnya dengan perlahan-lahan dan bersopan sementara roh orang bukan mukmin pula akan direntap dengan kasar oleh malaikat maut bagaikan mencabut nyawa seekor khimar." (riwayat Al-Qamah bin Abdullah)

Oleh itu, bagi kita yang masih diberi kesempatan dan kenikmatan kehidupan, perlu sentiasa mengambil iktibar terhadap segala yang berlaku di sekeliling kita..

0 comments:

Post a Comment